Wonen begint bij ons.

Heb je vragen? Neem contact op !


Curaçaose kankerpatiënt zet crowdfunding in als zijn laatste redding

WILLEMSTAD – “Curaçao weigert onze geliefde vriend vader opa de enige kans op het overleven van kanker”, zo begint de donatie-oproep voor de 56-jarige Giovanni de Windt.

In december 2017 kreeg Giovanni van artsen op Curaçao de diagnose ‘kanker zonder uitzicht op genezing’. Op eigen kosten en met financiële hulp van familie en vrienden reisde Giovanni vervolgens naar Colombia voor een second opinion. Daar kreeg hij te horen dat er met immuuntherapie wel degelijk kans is op genezing. Maar eenmaal terug op Curaçao kreeg hij het teleurstellende bericht dat die behandeling niet wordt vergoed door de Sociale Verzekering op het eiland.

‘Hij kampt met het enorme verdriet en onbegrip dat zijn geliefde eiland hem in de steek laat’

Giovanni en zijn familie voelen zich ‘in de steek gelaten door het eiland’. “In plaats van het vooruitzicht op genezing of, op zijn minst vele goede jaren extra, is hij nu ten dode opgeschreven en kampt hij met het enorme verdriet en onbegrip dat zijn geliefde eiland hem in de steek laat”, schrijft zijn vriendin Rian Meijer op de crowdfunding-pagina voor Giovanni.

Voor de behandeling van Giovanni is in totaal 100.000 euro nodig. Op moment van publicatie van dit artikel waren en 78 donaties gedaan en stond de donatie-teller op 6.688 euro.

Hoe zit dat in de rest van het Nederlands koninkrijk?

Aruba en Sint-Maarten
Net als op Curacao zit immuuntherapie op Aruba en Sint-Maarten ook niet in de basisverzekering. Volgens Michiel Geldof van Zorginstituut Nederland, zijn deze eilanden geen uitzondering: “In de meeste landen wordt immuuntherapie niet aangeboden of vergoed. De kosten voor een dergelijke behandeling kunnen namelijk al gauw oplopen tot honderdduizend euro. Het zijn daarom vooral de westerse rijke landen of de landen die hun eigen medicijnen produceren – zoals Cuba en China – waar dit wel wordt vergoed.”

Nederland
In Nederland wordt immuuntherapie al velen jaren aangeboden en zit het wel in het basispakket. Dat betekent dat als een arts aangeeft dat je zo’n behandeling nodig hebt, je alles vergoed krijgt.  Sinds 2018 zit in Nederland bovendien ook het transport van en naar een behandeling in het basispakket.

BES-eilanden
Omdat Bonaire, Sint-Eustatius en Saba sinds 2010 ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland zijn, zou je verwachten dat de inwoners dezelfde basisverzekering hebben zoals inwoners van andere Nederlandse gemeenten. Maar ‘dat is niet het geval’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In de wettelijke beschrijving van het basispakket is immuuntherapie bovendien niet te vinden en op de vraag of het wel of niet wordt vergoed, zeggen voorlichters ‘tijd nodig te hebben voor een eenduidig antwoord’.

Giovanni de Windt tijdens een van zijn optredens – Foto: Bar 27

<!--

--> Bron: https://caribischnetwerk.ntr.nl/2018/05/10/curacaose-kankerpatient-zet-crowdfunding-in-als-zijn-laatste-redding/