Wonen begint bij ons.

Heb je vragen? Neem contact op !


Aantal hypotheken met NHG neemt toe

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018 is het aantal huishoudens dat een hypotheek met NHG afsloot in het tweede kwartaal van dit jaar toegenomen met 14%. Het aantal nieuwe garanties voor de financiering van de aankoop van een woning is licht toegenomen met 4%.
Bron: https://vastgoedjournaal.nl/news/41707/aantal-hypotheken-met-nhg-neemt-toe

Brookland verhuurt horecaruimte in Noordwijk aan horecaketen ’t Zusje. De horecaruimte maakt onderdeel uit van Het Hof van Noortwijck in Noordwijk en heeft een oppervlakte van circa 670 m².
Bron: https://vastgoedjournaal.nl/news/41708/tapasketen-t-zusje-opent-27ste-vestiging-in-noordwijk

Debt-fonds Rax Finance heeft aan een Amerikaans/Belgische investeringsmaatschappij een eerste hypothecaire financiering verstrekt van omstreeks €10 miljoen om twee kantoorgebouwen in Amsterdam Zuid-Oost aan te kopen voor herontwikkeling.
Bron: https://vastgoedjournaal.nl/news/41709/rax-finance-financieert-aankoop-twee-kantoorgebouwen-voor-euro-10-miljoen

Vanwege groei zijn wij voor ons kantoor te Suriname op zoek naar enthousiaste graphic designers (zowel fulltime als parttime). Wie we zijn Teqon Web Solutions, met als onderdelen Snelleweb en...
Klik HIER voor de complete vacature
Bekijk alle vacatures op Suriname via Profilami Jobs

Team Liquid opent in 2020 haar hoofdkantoor in Utrecht. Team Liquid is een van de grootste e-Sportclubs ter wereld en zal zich vestigen in een van de torens van Het Platform op het Stationsplein.
Bron: https://vastgoedjournaal.nl/news/41710/e-sportsgigant-opent-nieuw-hoofdkantoor-in-utrecht

Het tweede deel van de grote duurzame studentencampus op de Leidse Schans in Leiden is klaar. Het gaat om 467 studentenwoningen, ontwikkeld en gerealiseerd dankzij een samenwerking tussen de gemeentelijke Taskforce Studentenhuisvesting, Vorm Ontwikkeling, Ballast Nedam, Syntrus Achmea en studentenhuisvester DUWO. 
Bron: https://vastgoedjournaal.nl/news/41712/leiden-heeft-er-bijna-500-studentenwoningen-bij

Wanneer een huurder in staat van faillissement wordt verklaard, bepaalt de wet dat zowel de curator van de huurder als de verhuurder de huur tussentijds kan opzeggen. Echter, in het geval van winkelruimte kan de curator een dergelijke opzegging van de verhuurder blokkeren. Gertjan Hamers, advocaat bij Van Benthem & Keulen, vertelt aan de hand van een recente casus wat de gevolgen zijn. 
Bron: https://vastgoedjournaal.nl/news/41711/curator-van-huurder-kan-met-indeplaatsstelling-opzegging-huurovereenkomst-blokkeren

AMSTERDAM – De racistische moord op de Curaçaose Kerwin Duinmeijer (15) in 1983 zegt jongeren van nu helemaal niks. Maar als je ze vraagt naar hun eigen ervaringen met racisme in Nederland zijn de verhalen eindeloos. 

Javier (20) baalt dat hij niets weet van het verhaal van Kerwin Duinmeijer. “Dit doet mij wel pijn zeg, ik had graag bij de herdenking willen zijn.” Zelf heeft Javier op verschillende manieren last gehad van racisme en vooroordelen in Nederland.

‘Mijn witte klasgenoten kregen veel lagere straffen dan als ik iets deed’

“Het maakt niet uit hoe ik mij kleed, ze schrikken toch wel en hebben al een mening. Met een kleurtje moet je altijd harder werken. Dat begon al op school. Als mijn witte klasgenoten wat uithaalden dan kregen ze veel lagere straffen dan als ik iets deed.”

Javier – Foto: Natasja Gibbs

Ook op de arbeidsmarkt merkt Javier ongelijkheid door zijn huidskleur. “Als ik hogerop wil komen dan kost dat mij extra werk vanwege allerlei vooroordelen. Mensen vertrouwen je niet. Kom je een keer te laat, dan is het meteen ‘typisch’, terwijl als witte collega’s te laat komen dan zal er wel wat zijn gebeurd. De privilege om fouten te maken heb ik niet.”

‘Voor een stage beland ik standaard op de stapel of krijg ik een stom excuus’

Net als Javier ervaart ook Mubarik (21) vooral negatieve situaties door zijn huidskleur op de arbeidsmarkt. “Bij het zoeken naar een stage beland je gewoon standaard op de stapel of krijg je een stom excuus dat ze niemand nodig hebben, terwijl ze wel een vacature uit hebben staan.”

Mubarik – Foto: Natasja Gibbs

En dan is er nog iets anders: Mubarik is moslim, ‘een lastige combinatie in Nederland’ vertelt hij. “Als ik zeg dat ik moslim ben dan geloven mensen mij niet omdat een moslim in hun hoofd niet zwart is. Maar dan hebben ze zeker nooit van Malcolm X of Muhammad Ali gehoord.” Door dat vooroordeel is Mubarik wel eens de toegang geweigerd tot een moskee.

‘Er worden hoeren en cocaïne-grappen gemaakt omdat ik uit Colombia kom’

Jay (19) stoort zich als mensen zeggen dat er geen racisme is in Nederland. “Het is te makkelijk om te zeggen dat het niet bestaat omdat jij het niet meemaakt. Vanwege haar Colombiaanse afkomst heeft Jay te kampen met negatieve opmerkingen ‘onder het mom van een grap’. “Dat ik een hoer of een cocaïne-snuiver ben omdat ik uit Colombia kom.”

Jay – Foto: Natasja Gibbs

Racisme in Nederland zit volgens Jay juist in subtiele dingen zoals zogenaamde grappen en haar zwarte vrienden die geweigerd worden bij de club. “Ook jongeren onderling doen dat. Meiden laten makkelijker witte jongens toe dan zwarte jongens. Die worden argwanend behandeld. Dat komt door hoe de media zwarte mannen neerzetten.”

‘Ik ben zonder reden staande gehouden en vast gezet door de politie’

Hesham (20) wijst ook de media aan als schuldige in het voeden van vooroordelen over minderheden in de samenleving. “Ik krijg vaak te horen ‘maar jij bent helemaal niet zoals je eruitziet’, maar wat betekent dan hoe ik eruit zie?”

Hesham – Foto: Natasja

“Ik weet nog dat ik een paar dagen mijn baard iets langer had laten staan dan normaal en dat ik gewoon vies werd aangekeken in de tram alsof ik een of andere terrorist was”, vertelt Hesham. Maar dat is volgens Hesham nog niet eens het ergste wat hij heeft meegemaakt.

“Ik was het bijna vergeten, maar het ergste was toen ik zonder reden samen met een vriend in Harderwijk staande werd gehouden door de politie. Toen ik vroeg waarom, wilden ze geen antwoord geven. Daarom weigerde ik mijn id te laten zien en werd ik hardhandig meegenomen naar het bureau waar ik een nacht in de cel belandde. Het feit alleen al dat ik dit was vergeten geeft al aan hoe normaal ik dit ben gaan vinden.”

‘Wij moeten onszelf meer uitspreken, samenwerken en elkaar steunen’

Of racisme ooit helemaal uit de wereld zal verdwijnen betwijfelen de jongeren. “Racisme is van alle tijden en is niet voorbehouden aan één ras”, meent Mubarik. “Maar je kunt wel mensen bewuster maken van hun gedrag en de impact daarvan.”

De oplossing ligt volgens Javier niet bij het systeem. “Dat heeft juist baat bij dit soort structuren. Wij moeten onszelf meer uitspreken en voor onszelf opkomen, maar dat kan alleen als we meer samen gaan werken en elkaar steunen.”

Wat gebeurde er met Kerwin Duinmeijer?

In 1983 werd de 15-jarige Kerwin door de 16-jarige skinhead Nico Bodemeijer neergestoken in de Damstraat. De gewelddadige moord op Kerwin wordt gezien als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog en leidde tot een massale demonstratie in Amsterdam.

Door de stichting Vrienden van Kerwin wordt jaarlijks op 20 augustus een herdenkingsmanifestatie georganiseerd.

Demonstratie op 27 augustus 1983 tegen racisme en fascisme na de moord op de vijftienjarige Kerwin Duinmeijer in Amsterdam – Foto: Nationaal Archief

<!--

--> Bron: https://caribischnetwerk.ntr.nl/2019/08/21/36-jaar-na-de-moord-op-kerwin-zijn-de-verhalen-over-racisme-in-nederland-nog-steeds-eindeloos/

SAN NICOLAS – De komst van een nieuw hotel bij Baby Beach heeft ook de interesse gewekt van een groot aantal andere investeerders, zo blijkt tijdens de San Nicolas Business Summit die deze week plaatsvond. San Nicolas aan de oostkust is al jarenlang, sinds de sluiting van de raffinaderij en ook daarvoor al, op sterven na dood.

Nieuw leven blazen in San Nicolas (ter vergelijking met Groningen) is al decennia een populair thema voor politici. Vooral tijdens verkiezingstijd om stemmen in het gebied te winnen. Maar het bleef vooral bij beloftes en plannen. Sinds de raffinaderij zeven jaar geleden dicht ging, sluit het ene na het andere bedrijf nog sneller zijn deuren.

San Nicolas Business Summit – foto: Sharina Henriquez

Na verschillende pogingen door regeringen om met een hotel aan de oostkust te komen, gaat dat nu wel gebeuren. Eind van deze maand wordt de eerste steen gelegd. Om te zorgen dat vooral het lokale bedrijfsleven en bewoners van San Nicolas daarvan gaan profiteren, organiseerde San Nicolas Business Association deze week dus de ‘summit’.

‘We hebben de toezegging dat er geen winkelcentra bij het hotel komen’- Andres Hernandez,  San Nicolas Business Association

“We hebben nu ook de toezegging van de minister gekregen dat er geen winkelcentra bij het hotel komen. Dus San Nicolas zelf wordt het commerciële centrum voor de hotelgasten en het personeel”, zegt voorzitter Andres Hernandez.

“Nee we gaan niet dezelfde fouten maken als bij Palm Beach (hotelzone aan de westkust, red.), waar allemaal winkelcentra met restaurants bij de hotels zijn gebouwd en waardoor Oranjestad dood is gebloeid”, beaamt minister Otmar Oduber, die het hotelproject in San Nicolas/Baby Beach trekt.

Tijdens het evenement is voortdurend te horen dat San Nicolas in al die ontwikkelingen wel haar eigen karakter moet behouden. Dus kleinschalig, met behoud van de eigen cultuur van ‘pariba di brug’ (boven de brug) en zeker geen massatoerisme en ‘geamerikaniseerd’ zoals aan de andere kant van het eiland. Zo benadrukt ook de minister van Economische Zaken, Xiomara Ruiz-Maduro.


Minister van Economische Zaken, Xiomara Ruiz-Maduro

De meeste projecten die de investeerders presenteren, zijn niet verrassend en vooral bouwprojecten: appartementen, toeristenverblijven, horeca. Wichard van der Meulen van Rial Aruba One Growers is daarop de uitzondering met de grootschalige teelt van medicinale cannabis voor export.

“We hebben voor San Nicolas gekozen vanwege 250 duizend vierkante meter terrein, van de raffinaderij. Dat is vervuilde grond waar niks groeit maar wel een omheining heeft. Perfect voor onze 100 duizend vierkante meter kas voor binnenteelt, voor buitenteelt en misschien 10 megawatt zonnepanelen.” Hij schermt met de grootste miljoenen tijdens het evenement en zegt 600 mensen aan werk te kunnen helpen.

Ondernemer Wichard van der Meulen in gesprek met Sharina Henriquez

Volgens San Nicolas Business Association moeten alle projecten die zijn gepresenteerd, binnen zes maanden concreet zijn. “We hebben ook meer aanmeldingen van investeerders gekregen, we gaan daarom een tweede summit organiseren”, zegt Hernandez.

Het gaat dus in ieder geval drukker worden aan de oostkust van Aruba. Zeker als de voorspelling van minister Oduber, van ‘1200 tot 1400 toeristen per dag’ met de komst van het nieuwe hotel, uitkomt.

<!--

--> Bron: https://caribischnetwerk.ntr.nl/2019/08/22/investeerders-tonen-weer-interesse-in-achtergesteld-san-nicolas-perfect-voor-medicinale-cannabisteelt/

Ratio Onroerend Goed B.V. heeft een langjarige huurovereenkomst gesloten met Sorbo voor de verhuur 11.816 m² bedrijfsruimte, inclusief kantoorruimte. Het gehuurde object is gelegen aan de Ratio 24-26 in Duiven.
Bron: https://vastgoedjournaal.nl/news/41703/sorbo-huurt-bijna-12-000-m-sup2-logistieke-ruimte-in-duiven